TERMA & SYARAT 

Notis terma dan syarat penjualan di laman web kami

Sila baca Terma dan Syarat Penjualan dengan teliti sebelum membuat pesanan di laman web kami, Rehanfood.com (“Laman Web”). Dengan menghantar pesanan melalui laman web kami, anda mengesahkan penerimaan Terma dan Syarat Penjualan anda tanpa syarat.

Kontrak Anda Dengan Kami

Untuk membeli produk yang dijual di laman web kami, anda perlu menghantar pesanan yang lengkap dan membuat pembayaran penuh untuk pesanan tersebut menggunakan sistem pembayaran yang disediakan. Sila berikan alamat e-mel yang sah jika tidak, kami tidak dapat mengesahkan penerimaan pesanan anda. Pesanan anda akan disahkan secara automatik melalui e-mel setelah pembayaran diproses. E-mel ini merupakan bukti pengesahan pesanan anda.

Dasar Penerimaan Pesanan

Penerimaan resit mengenai pengesahan pesanan elektronik atau bentuk pesanan lain tidak menunjukkan penerimaan pesanan kami, dan juga bukan pengesahan tawaran kami untuk menjual. Rehanfood.com berhak pada bila-bila masa setelah menerima pesanan anda untuk menerima atau menolak pesanan anda dengan alasan apa pun; namun, anda akan diberitahu dalam apa jua keadaan.

Duti import

Duti import mungkin dikenakan oleh pejabat kastam setempat untuk pembelian anda. Anda mungkin ingin menghubungi pejabat kastam tempatan anda untuk mengetahui apa cajnya (jika ada). Sebarang kos yang dikenakan harus dibayar oleh anda.

Harga

Harga yang anda bayar untuk barang tersebut adalah harga yang dinyatakan dalam resit Pengesahan kami. Semua harga dinyatakan dalam Ringgit Malaysia (MYR). Harga barang tidak termasuk kos pembungkusan dan penghantaran, kecuali dinyatakan sebaliknya. Caj ini ditentukan secara berasingan.

Kami berhak untuk menukar harga produk di laman web ini tanpa pemberitahuan.

Sekiranya produk disenaraikan pada harga yang tidak betul kerana kesalahan tipografi atau kesalahan dalam maklumat harga yang diterima dari pembekal kami, Rehanfood.com berhak untuk menolak atau membatalkan pesanan yang dibuat untuk produk yang disenaraikan pada harga yang tidak betul, sama ada atau tidak, pesanan telah disahkan. Sekiranya kad kredit atau akaun Paypal anda telah dikenakan untuk pembelian dan pesanan anda dibatalkan, Rehanfood.com akan menggembalikan wang pada jumlah harga yang salah.

Cara Bayaran

Pesanan dalam talian mesti dibayar dengan kad kredit atau “Online Banking”. Kami menerima kad kredit berikut: Visa, MasterCard. Semua pembayaran kad kredit dikenakan pemeriksaan pengesahan dan kebenaran oleh penerbit kad. Tidak ada bayaran tambahan untuk menggunakan kad kredit anda untuk membuat pembelian. Pastikan anda memberikan alamat dan nombor telefon anda yang tepat (iaitu alamat dan nombor telefon yang disimpan oleh kad kredit anda). Maklumat yang tidak betul akan menyebabkan kelewatan dalam memproses pesanan anda. Kad kredit anda akan di caj sebaik sahaja pesanan anda disahkan.

Logistik & Penghantaran

Pesanan biasanya dihantar dengan No. Airwaybills dalam 2 hari bekerja. Setelah dihantar, penghantaran dijangka dalam 3-5 hari bekerja. Ini tidak dijamin, tetapi kami mencuba yang terbaik. Sekiranya anda mempunyai pesanan segera, sila e-mel kepada kami dan beritahu kami apa yang anda perlukan. Kami akan berusaha sebaik mungkin untuk memenuhi permintaan anda.

Setelah pesanan anda dihantar, anda akan menerima e-mel automatik dengan nombor penjejakan.Item akan dihantar ke alamat pengiriman yang ditentukan dalam pesanan anda. Semua masa penghantaran yang disebut adalah anggaran masa dan tertakluk pada ketersediaan inventori.

Waktu penghantaran tidak dapat dijamin, dan kami tidak bertanggungjawab atas kelewatan atau kegagalan membekalkan barang di mana ini disebabkan oleh keadaan di luar kawalan kami yang munasabah; cth. keadaan cuaca yang teruk, kebakaran, kemalangan, perang atau gangguan sivil, mogok, sebarang bentuk tindakan Kerajaan, kegagalan pembekal kami, kegagalan oleh anda untuk memberi kami alamat penghantaran yang betul atau memberitahu kami mengenai perubahan alamat.

Sekiranya inventori tidak tersedia buat sementara waktu, kami akan menghubungi anda dan memberitahu anda bila kami menjangkakan barang yang diperintahkan akan tersedia. Anda kemudian boleh memberitahu kami sama ada anda ingin menunggu atau jika anda ingin membatalkan pesanan anda. Sekiranya anda ingin membatalkan pesanan anda, sila hubungi kami. Kami akan mengembalikan wang yang anda bayar untuk barang yang tidak dapat dibekalkan.

Jejaki Pesanan Anda

Log masuk ke akaun anda untuk melihat status pesanan anda. Sekiranya pesanan anda telah dihantar, nombor penjejakan akan dipaparkan bersama dengan status pesanan anda. Kami tidak bertanggungjawab untuk pakej yang hilang yang tidak dijejaki. Sekiranya anda memerlukan bantuan lebih lanjut untuk mengesan pesanan anda, hubungi kami (customerservice@rehanfood.com)

Barang Hilang

Kami tidak menerima tuntutan untuk pesanan yang hilang melebihi 15 hari dari tarikh penghantaran. Sekiranya anda belum menerima pesanan anda dalam jangka masa ini, segera hubungi kami untuk memeriksa status pesanan anda. Penghantaran standard tiba dalam masa sekitar 7-10 hari bekerja. Kami tidak menjamin sebarang penghantaran dibuat ke P.O. Alamat kotak. Sekiranya anda yakin bahawa pesanan anda terlambat, sila hubungi kami dengan menyebut nombor pesanan anda dan kami akan mengambil tindakan sewajarnya.

Polisi Pembatalan Pesanan

Anda berhak untuk membatalkan pesanan anda pada bila-bila masa sekiranya pesanan belum dihantar atau dipenuhi. Bayaran pembatalan 20% akan dikenakan. Pesanan produk yang disesuaikan dan produk yang boleh dimuat turun tidak boleh dibatalkan. Tidak akan ada bayaran balik untuk kos penghantaran. Pesanan hanya dapat dibatalkan jika belum dihantar. Selepas penghantaran, sila lihat Polisi Pemulangan kami di bawah.

Bayaran Balik dan Pulangan

Kami ingin anda gembira dengan produk Rehanfood.com anda.

Barang yang Rosak

Kami menerima pengembalian produk yang rosak kerana kecacatan dalam pembuatan dan / atau pembuatan dalam masa 3 hari dari tarikh penghantaran, dengan syarat-syarat berikut:

o Anda perlu menghubungi kami melalui e-mel untuk melaporkan masalah.

o Anda akan bertanggungjawab dan akan membayar kos mengembalikan barang kepada kami.

o Sekiranya anda gagal mengurus barang dengan wajar, kami berhak untuk tidak menerima pengembaliannya dan pembayaran anda tidak akan dikembalikan. Barang-barang itu adalah tanggungjawab anda sehingga sampai kepada kami dan kami tidak akan bertanggungjawab atas barang-barang yang hilang atau rosak semasa dalam perjalanan. Kami mengesyorkan anda membungkusnya dengan teliti, mendapatkan bukti penghantaran, dan mengatur insurans yang sesuai.

o Dengan syarat barang dikembalikan kepada kami sesuai dengan syarat yang ditentukan di atas, kami akan mengembalikan pembayaran anda untuk barang dengan harga barang seperti yang tercantum pada faktor dan biaya pengiriman.

Kami berhak untuk mengganti barang yang rosak, daripada mengembalikan pembayaran anda.

Pembelian yang Tidak Boleh Dikembalikan

Kami tidak menawarkan pulangan atau pengembalian wang berikut:

o produk yang telah dikeluarkan dari bungkusan tertutup di mana ia dihantar

o bahan yang dimuat turun

o produk yang disesuaikan

Ini tidak mempengaruhi hak anda untuk mengembalikan barang yang tidak betul atau rosak – lihat di bawah.

Barang yang Tidak Betul atau Rosak

Sekiranya barang yang dihantar kepada anda tidak termasuk semua barang yang anda pesan, jika barang yang anda pesan hilang dari pesanan anda, atau jika kami menghantar barang yang rosak, anda boleh mengembalikan barang tersebut kepada kami. Anda perlu menghubungi kami melalui e-mel dalam masa 3 hari dari tarikh penghantaran. Semua pulangan tersebut mesti dibuat dalam keadaan asal dengan penjelasan ringkas mengenai kesalahan atau kerosakan. Kami hanya dapat menerima pengembalian barang jika rosak atau rosak.

Setelah menerima barang yang dipermasalahkan, dan setelah diperiksa, kami akan mengembalikan wang yang sesuai kepada anda.Ini tidak menjejaskan hak berkanun anda.Sekiranya kami tidak menemukan kesalahan, kami berhak untuk menagih semula anda untuk barang tersebut dan untuk mendapatkan kembali yuran dan perbelanjaan kami dari anda.Kami berhak untuk mengganti barang yang salah atau rosak, dan bukannya mengembalikan pembayaran anda.

Kad Hadiah

Penebusan

Kad Hadiah Rehanfood.com (termasuk produk yang berjenama sebagai Sijil Hadiah atau Baucar Hadiah) (“Kad Hadiah”) hanya boleh ditebus daripada produk yang layak di www.rehanfood.com.

Pembelian ditolak dari baki Kad Hadiah penebus. Sekiranya pembelian melebihi baki Kad Hadiah penebus, jumlah selebihnya mesti dibayar dengan kaedah pembayaran lain. Sebarang baki Kad Hadiah yang tidak digunakan boleh ditebus dengan pesanan masa depan yang tertakluk pada tarikh luput Kad Hadiah.

Rehanfood.com atau afiliasinya (“kami”) dapat memberi maklumat kepada pembeli Kad Hadiah mengenai status penebusan Kad Hadiah yang mereka beli.Tiada bayaran dikenakan untuk Kad Hadiah.

 

Tempoh Had

Kad Hadiah, termasuk baki Kad Hadiah yang tidak digunakan, akan berakhir satu (1) tahun dari tarikh dikeluarkan.

Kad Hadiah tidak boleh ditebus untuk pembelian produk di laman web atau kedai runcit lain yang dimiliki dan dikendalikan oleh kami, sekutu kami, atau orang atau entiti lain kecuali www.Rehanfood.comKad Hadiah dan baki Kad Hadiah yang tidak digunakan tidak boleh ditebus dengan wang tunai dan tidak dapat dikembalikan dengan bayaran balik tunai; dijual semula; ditukar; dimuat semula; digunakan untuk membeli Kad Hadiah lain, kecuali sejauh yang diharuskan oleh undang-undang.Baki Kad Hadiah yang tidak digunakan tidak boleh dipindah milik.

 

Risiko Kerugian

Rehanfood.com tidak bertanggungjawab sekiranya Kad Hadiah hilang, dicuri, musnah atau digunakan tanpa izin anda.

 

Penipuan

Kami berhak menutup akaun pelanggan dan meminta bentuk pembayaran alternatif jika Kad Hadiah yang diperoleh secara palsu ditebus dan / atau digunakan untuk membuat pembelian di Rehanfood.com

 

Syarat Am

Terma dan Syarat Penggunaan Rehanfood.com. Kami berhak mengubah terma dan syarat ini dari semasa ke semasa mengikut budi bicara kami. Semua terma dan syarat mengikut undang-undang.

Aduan

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan produk kami, sila hubungi kami untuk menyatakan jenis masalahnya. Kami akan menyiasat dan memberi respons kepada anda secepat mungkin.

Polisi Data Peribadi

Kami bertanggungjawab untuk melindungi privasi dan keselamatan anda. Semasa anda membuat pembelian dari laman web kami, kami harus mengambil nama, alamat e-mel, alamat pengiriman, nombor telefon, dan informasi pembayaran anda. Maklumat peribadi yang dikumpulkan di laman web ini hanya digunakan oleh Rehanfood.com dan sekutunya untuk memproses pesanan anda, meningkatkan pengalaman membeli-belah dan berkomunikasi dengan anda, dan tidak dikongsi dengan pihak ketiga. Kami tidak menyimpan maklumat kewangan anda. Kawal keselamatan kami melindungi maklumat anda menggunakan teknik penyulitan canggih dan teknologi firewall.  

Kami mungkin memberitahu anda dari semasa ke semasa mengenai promosi, tawaran istimewa dan penambahan baru ke Rehanfood.com. Anda boleh berhenti berlangganan buletin kami pada bila-bila masa dengan mengikuti arahan berhenti berlangganan di mana-mana e-mel yang anda terima dari kami.  

Kami menggunakan “cookies” untuk melancarkan sesi belanja semasa anda dengan memberi pengalaman yang indah dan supaya anda dapat berbelanja dengan lebih mudah dan pada bila-bila masa.   Laman web lain yang mungkin mempunyai hubungan dari Rehanfood.com masing-masing mempunyai dasar privasi dan amalan pengumpulan data mereka sendiri. Sila rujuk dasar privasi setiap laman web. Kami tidak bertanggungjawab untuk kandungan dan operasi laman web lain.

Notis Hak Cipta dan Tanda Dagangan

Kecuali dinyatakan sebaliknya, semua bahan yang terdapat di laman web ini, termasuk teks, reka bentuk laman web, logo, grafik, ikon, dan gambar, serta pemilihan, pemasangan dan susunannya, adalah milik tunggal Rehanfood.com., Hak Cipta © 2020, SEMUA HAK DIBERIKAN. Anda boleh menggunakan kandungan laman web ini hanya untuk tujuan membeli-belah di laman web ini atau membuat pesanan di laman web ini dan tanpa tujuan lain. Tidak ada bahan dari laman web ini yang boleh disalin, diterbitkan semula, diubah, diterbitkan semula, dimuat naik, diposkan, dihantar, atau diedarkan dalam bentuk apa pun atau dengan cara apa pun tanpa izin bertulis dari kami terlebih dahulu. Semua hak yang tidak diberikan secara jelas di sini terpelihara. Sebarang penggunaan bahan yang tidak dibenarkan yang muncul di laman web ini boleh melanggar hak cipta, tanda dagang dan undang-undang lain yang berlaku dan dapat mengakibatkan hukuman jenayah atau sivil.

Keselamatan

Laman web syarikat kami menggunakan aplikasi keselamatan yang sesuai untuk mengelakkan maklumat pengenalan peribadi pelanggan dari pihak ketiga, pendedahan haram dan penggodam. Namun perlu diingat bahawa setiap maklumat yang dihantar melalui Internet TIDAK 100% dijamin selamat dan terjamin.

Syarat-syarat lain

Rehanfood.com berhak untuk membuat perubahan pada laman web ini dan Terma dan Syarat ini pada bila-bila masa.